HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Blogajánló

Az Éjgoblin szív örökké dobog...
 Megtévesztő cím, breton is van ott
Csata és Taktika
Plastic Fantastic
MazeLab Szabolcs Mathematicája
CRPGAddict a megszállott (angol)

Utolsó kommentek

  • pocokman: Srácok, valaki el tudná küldeni nekem azt az x-kutato.zip-et? smidla@gmail.com, már nincs fent meg... (2016.06.09. 11:09) Félmunkák: X-Kutatócsoport
  • Cpt. Mortel: Nagyon szépen köszönöm. :) (2015.08.07. 08:02) Árak, bérek, pontok
  • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Megtörtént! (2015.08.07. 02:26) Árak, bérek, pontok
  • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Igen, ez volt a tervem eredetileg is. Az utóbbi napokban volt pár szabad estém, úgy... (2015.08.04. 00:22) Árak, bérek, pontok
  • Cpt. Mortel: Ha kész leszel a Nothingam szabályrendszerrel, akkor feltöltenéd az oldalra? (2015.08.02. 21:54) Árak, bérek, pontok
  • Utolsó 20

Olvasónapló: Oblivion

2011.10.11. 09:00 Tilinger Ádám

Nos, kicsit megszakítottam a Terry Pratchett marathonomat.

Pár nap különbséggel két ismerősöm - egy itteni kolléga és egy otthoni cimbora -  is felhívta a figyelmemet erre a gyöngyszemre (az osztrák kolléga persze nem pont ezen a linken). Az Oblivionban megtalálható könyvek gyűjteménye.

Annak idején rengeteget játszottam mind az Arenaval, a Morrowinddel és az Oblivionnal is (és picit a Daggerfallal). Ehhez hozzátartozott, hogy néha-néha - mikor olyan kedvem támadt - elolvastam egy-egy a játékban összeszedhető könyvet. Habár egyik-másik igazán magával ragadó volt, leginkább csak a rövideket lapoztam végig, és a legtöbbet csak azért nyitottam meg, hogy adjon skill bónuszt. Nagy hiba volt!

Először, amikor a "kiadványt" megláttam csak mosolyogtam rajta, mondván: klassz, vannak fanatikus emberek. Aztán egy szabad percemben felcsaptam véletlenszerűen, beleolvastam, és megfogott.

Bevallom, az Elder Scrolls fantasy világa sosem volt a kedvencem. A Tamrielt benépesítő népeknek nem volt karaktere (a szörnyek pedig szokatlanul idegenek voltak számomra), olyan élettelen hatalmas kondérnak tűnt. Kiderült, hogy mégiscsak van élet a színfalak mögött. És itt voltak végig a könyvekben!

A játékokat egyébként is meghatározó komor hangulat a novellákban és kis regényekben is benne van. A történetek jobbára tragikusak, helyenként igencsak erőteljesek (például a nekromantás történetet törékenyebb idegzetűek semmiképpen ne olvassák el). Nem könnyed olvasmány. Legtöbbjüket a hatalom és a szerelem irányítja, de nem egyhangú. Kifejezetten változatos! Egyes szereplők, sőt történetek több írásban is szerepelnek, így ismerősökké válnak, Tamriel eseménydús történelme egységes világgá forr össze.

Gyűjteményes kötet (szinte biztos, hogy nem egy ember alkotásai) mivoltából adódóan vannak benne kevésbé jól sikerült alkotások, de ha valaki vacilál, ajánlom, hogy olvassa el a "The Real Barenziah"-t (a kedvencem) vagy a "2920, The Last Year of the First Era"-t. Ezek ugyan a terjedelmesebb írások közé tartoznak, de szerintem megéri.

Barenziah történetét számomra kifejezetten érdekes volt olvasni. Ő az, akinek az Arena-t köszönhetjük: Jaggar Tharn hatalomra jutásában igencsak nagy szerepet játszott. Érdekes volt, mivel az Arena akkoriban számunkra (öcsémmel játszottuk sokat) csak egy 3D-s fantasy kaszabolós játék volt (a Staff of Chaos első darabját sem szedtük össze, de végigharcoltuk az egész kontinenst). Itt pedig megismerhettem az oda vezető utat, és azt, hogy a különböző népek miért viszonyultak úgy egymáshoz, ahogy azt tették. Élmény volt.

Elder Scrolls rajongóknak természetesen kötelező, de bárki másnak is merem ajánlani. Teljes értékű könyv (és ingyen - ár/érték arányban verhetetlen). Kicsit ugyan csalóka Oblivion gyűjteménynek hívni, hiszen szinte minden benne található írás már a Morrowindben is benne volt (talán a Daggerfallban is?), de a klassz logo miatt ezt elnéztem.

A belinkelt .odt file formátuma egyébként pont megfelel arra, hogy az ember egy mobiltelefonon is olvashassa buszozás közben, de a weben is megtalálhatók az egyes írások (ha nincs odt-olvasónk): Morrowind könyvek.

A Skyrimre várva pont jól jön bemelegítésként...

Már csak egy hónap, és újra kalandozhatunk Tamrielben...

Szólj hozzá!

Címkék: könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://adamblog.blog.hu/api/trackback/id/tr783279548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása