HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Blogajánló

Az Éjgoblin szív örökké dobog...
 Megtévesztő cím, breton is van ott
Csata és Taktika
Plastic Fantastic
MazeLab Szabolcs Mathematicája
CRPGAddict a megszállott (angol)

Utolsó kommentek

  • pocokman: Srácok, valaki el tudná küldeni nekem azt az x-kutato.zip-et? smidla@gmail.com, már nincs fent meg... (2016.06.09. 11:09) Félmunkák: X-Kutatócsoport
  • Cpt. Mortel: Nagyon szépen köszönöm. :) (2015.08.07. 08:02) Árak, bérek, pontok
  • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Megtörtént! (2015.08.07. 02:26) Árak, bérek, pontok
  • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Igen, ez volt a tervem eredetileg is. Az utóbbi napokban volt pár szabad estém, úgy... (2015.08.04. 00:22) Árak, bérek, pontok
  • Cpt. Mortel: Ha kész leszel a Nothingam szabályrendszerrel, akkor feltöltenéd az oldalra? (2015.08.02. 21:54) Árak, bérek, pontok
  • Utolsó 20

Nottingham - helyzet és tervek az új évre

2014.01.15. 01:28 Tilinger Ádám

Az előző bejegyzés képei gyakorlásként szolgáltak a szabálykönyv magyarázó ábráihoz. A fehér lapháttértől a fotók borzasztóan elütöttek, kellett valami, amivel a harmónikusabb egységet alkotnak az ábrák. Nos, egyszerűen átrajzoltam őket. Viszonylag gyorsan elkészülnek (negyed/fél óra egy ábra), szerintem egész jól mutatnak, nem esnek ki az oldalról, és átláthatók. Meg vagyok elégedve. Annak ellenére is, hogy egy rövid ideig kacérkodtam a gondolattal, hogy a korabeli (XIII-XIV. századi) kéziratok illusztrációinak stílusát próbáljam imitálni.

figure1.PNG

Egy egész estét eltöltöttem megfelelő betűcsalád keresésével. A karoling minuszkulák stílusára szerettem volna az aktuális "Casablanca Antique" kicsit inkább fantasy-s hangulát cserélni. Ez nem jött be, nem találtam tetszetős (és kész) betűcsaládot, de hogy ne menjen teljesen kárba az este, legalább az időközben talált "Typographer Woodcut Initials One" font-ot felhasználtam iniciálékhoz. És találtam egy nagyon klassz font-kereső oldalt.

figure2.PNG

Javítogattam itt-ott a szövegen, és az első adag magyarázó ábra el is készült. Szépen kerekedik a könyvecske:

nottingham nottingham_v0140114_eng.pdf (1,102 KB)

Az elsődleges terv most a további teszteken kívül a csapatösszeállítási szabályok megírása. Az az érzésem, hogy egy hozzávetőleg kiegyensúlyozott rendszer kidolgozása igen kemény feladat lesz, sok utólagos tesztet kíván majd.

Sajnos ennek már az elején elakadtam, az elméletileg könnyebb résznél: a csapatok kitalálásánál. A pillanatnyilag preferált elképzelés szerint törvényes, vagy törvényen kívüli oldalt lehetne választani. Ezek egyedi választható hősökkel és csatlósokkal rendelkeznének, akikhez egy harmadik - semleges - oldalról mindketten szabadon válagothatnak még. A problémám a törvényen kívüli résszel van. Míg a törvényesnek szépen elkülönülő kasztjai lehetnek (sheriff - knight - squire - page - billman - archer -crossbowman) és a semlegesben is sok lehetőség van (mercenary - bard - monk - peasant - hunter ...), addig a banditákkal nagyon szenvedek. Eddig egy vezér-íjász-közelharcos-balanszos-speciális ötöst sikerült beleerőszakolnom (bandit - poacher - ruffian - brigand - pirate), de ennyi választást még kevésnek érzek. Leginkább a hősök terén látok lyukat - bár a példacsapatok nagyjából lefedhetők ezekkel is. Ha esetleg valakinek van ötlete, kérem ossza meg velem!

Emellett "háttéranyagot" is olvasgattam. A Wikipedia Robin Hood bejegyzése például igen érdekes volt abból a szempontból, hogy az eredeti történeteket nem egyértelműen Richárd idében játszódónak tartja. Ez nekem teljesen új volt, az eredeti balladák helyenként Edward királyt említenek! A tudatlanságomra ezzel fény derült, de most egy kicsit nyugodtabban rugaszkodok el Richárd korától mind választható felszerelésben, küldetésekben, illusztrációkban, mind tereptárgyakban...

És ha már itt tartunk: tereptárgyak terén is összeírtam egy konkrét tervet az évre. Egy kisebb falut jó lenne felállítani minél hamarabb, szép változatos terepelemekkel. Ímhol a rövid listám:

  • 2 parasztház
  • 2-4 szikla (ehhez szedtem már két klassz követ az egyik szomszédos hegyen Bianka-sétáltatás közben)
  • 4 szakasz fonott kerítés
  • 2 szakasz kő kerítés
  • 4 nagyobb bokor (ehhez pedig vettem két euroért egy csomag "izét", de első kicsomagolás után úgy tűnik mégsem lesz alkalmas)
  • 1 kocsi
  • 1 kis tyúkól
  • 1 tó

Opcionálisan (értsd: álmaimban) pedig szeretnék egy várasabb/városiasabb terepet is elkezdeni, amihez már listát is írtam, de minek:

  • 2 városi ház (kő alső szint, vályog felsőrész, fa zsindely tető)
  • 1 templom
  • 7 szakasz várfal
  • 1 kaputorony
  • 4 torony
  • 2 szakasz lelátó (torna)
  • 2 kereskedősátor

Alternatívaként a Zádor-vár hipotetikus modelljét klassz lenne elkészíteni. Ezen romok lábánál volt valamikor kis telkünk, részben itt lettem megfertőzve a középkori várakkal, kalandokkal.

Inspirációnak és referenciának pedig elkezdtem játszani a Robin Hood - Legend of Sherwood-dal. Bár a játék tíz- tizenöt küldetés után kezd ellaposodni (nekem), mégis érdemes volt belevágni, mert rengeteg ötletet lehet belőle meríteni. A kora ellenére (2002-es) pedig szeintem nagyon szép:

_origin_Robin-Hood-The-Legend-4.jpg

14 komment

Címkék: számítógépes játékok nottingham

A bejegyzés trackback címe:

https://adamblog.blog.hu/api/trackback/id/tr665758081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bulba 2014.01.15. 07:27:46

Szép lesz a könyvecske. Azon nem gondolkodtál, hogy az iniciálék "besüllyedjenek" a szövegbe kb 3 sor mélyen? Szövegdobozzal megoldható lenne és autentikus is.
Ez nem jó betűtípus? www.dafont.com/carolingia.font
Vagy magyar ékezetes kell?
www.dafont.com/ramsey-sd.font
www.dafont.com/holy-empire.font

Bulba 2014.01.15. 07:36:32

Valamiért az előbb nem jelent meg a hozzászólás. Szóval:
Nem gondolkoztál azon, hogy az iniciálé benyúljon kb 3 sor mélyen a szövegbe (mint a régi kódexeknél)?
Fontokra meg nézelődtem én is neked kicsit (bár valószínűleg már láttad őket):
www.dafont.com/holy-empire.font (magyar ékezetes)
www.dafont.com/stonehenge.font (magyar ékezetes)
www.dafont.com/carolingia.font (angol)
www.dafont.com/pr-celtic-narrow.font (angol)
www.dafont.com/perigord.font (angol)
Ezek elég jól olvashatóak mai szemmel is és hangulatosak.
Ha megengedsz még egy megjegyzést, csinálhatnál a könyvből egy régiesebb verziót, sárgás "kódexlap-szerű" háttérrel és barnás betűkkel (színes iniciáléval). Mutatós lenne és nem is nagy többletmunka...

Bulba 2014.01.15. 07:39:07

És még valami: jók az illusztrációk. Ha úgy döntenél, hogy mégis lesz kódex változat, abba meg lehetne festett képhez hasonló megjelenést belerakni. Szinte bármelyik fényképszerkesztő megcsinálja pár kattintással.

Sandlion 2014.01.15. 07:44:34

Hali!

Harmadik félnek be lehetne rakni északi portyázókat.

Vikingek
Klánfőnök(Hajós kapitány)
Zászló hordozó(al parancsnok)
Druida
Husikar (Módos harcos, jó Páncélzat)
Berserker(Feel no Pain-es elit harcos)
Hajós(Átlag harcos)
Vadász(Nyomkereső)
Ifjonc

Felszerelés
Pajzs
Pikkelyvért
Balta, Kard
Dobó Lándzsa, balta
Íj
Lasszó(Rabszolga fogásra)

Eltérés a britekhez:
+erő
zárt hadrend
+szívósság

Spec:
Gombák: a berzerkereknek
Sör: átlag hajósnak, nélküle fél szívvel harcol

Sőt:
Késő rómaiak..

Bulba 2014.01.15. 07:58:11

Törvényen kívülinek lehet akár rablólovag/kóbor lovag is benne, ugyan ennek valami egyszerűbb katona verziója is. Nagyjából ugyan azt tudja, mint a másik oldal katonája, de szarabb felszereléssel. Háttérnek meg lehet egy hadjárat után szélnek eresztett baka, esetleg elkövetett valamit amiért halálra ítélték de időben lelépett stb.

Tilinger Ádám 2014.01.15. 09:51:53

@Bulba: Köszönöm a font-okat, a Carolingia-nak lehet, hogy adok egy második esélyt.

Tervben van (távoli jövőbeliként) egy díszesebb könyv is, pillanatnyilag még a nyomtatóbarát verzión dolgozom.

A képszerkesztők automatikus festményesítő algoritmusát nem kedvelem annyira, valahogy annyira átüt mindig, hogy fotó az eredeti, plusz ahhoz magát a jelentetet is pontosan fel kell építeni, nem lehet csalni.

Tilinger Ádám 2014.01.15. 09:55:20

@Sandlion: Igen, az első verzióban voltak is még vikingek. Aztán mivel a kort az utolsó igazi viking portya utánra szűkítettem, ezért kiestek.

Persze nem örökre. Ha ezzel a szabálykönyvvel megvagyok, akkor szívesen belefognék korábbi korra portálásnak is.

Tilinger Ádám 2014.01.15. 10:00:09

@Bulba: Számkivetett/lázadó lovagra én is gondoltam, de valahogy túl egyedinek tűnik nekem ahhoz, hogy új választásként megjelentem.

Arra gondoltam, hogy az egyes felek kis felár fejében a másik fél választásai közül is csemegézhetnének. Mondjuk legfeljebb két hősig. Ezzel nem csak ezt az esetet fedném le, hanem olyasmiket is, mint mikor kalózok/útonállók "törvényes felhatalmazással" tették dolgukat.

Sandlion 2014.01.15. 14:45:57

Az északi portyák még az 1700-as években is voltak. Csak akkor már kalózoknak hívták őket... :)

Tilinger Ádám 2014.01.15. 22:44:47

@Sandlion: Hmm. Bevallom a vikingekről szóló ismereteim java a wikipediáról származik. Emlékeim szerint a XII. században még voltak portyák, de egyre inkább elkeresztényesedtek - keresztes háborúztak is.

Ennek ellenére nagyon jó, hálás anyag, úgyhogy egyre inkább hajlok rá, hogy bekerüljön. Át kell gondolnom.

Tilinger Ádám 2014.01.15. 22:51:43

Még mindig a kiegészítő sereg/küldetés-könyv az, amit jó megoldásnak látok. "Military order knight"-okat, mórokat ...

Sandlion 2014.01.16. 07:49:47

Japp. A keresztény értékrend északon is gyökeret vert. Az északiak meg papokat.
De a skótok szerintem még később is sokat köpködtek, ha norvég hajót láttak közeledni. :)

Másik faj a Pikt-ek. A Howard által megálmodott ötlet alapján.
Az északi szigetekre visszaszorult, elkorcsosult kőkori civilizáció maradéka. A rómaiak idején még Skócia partjain, később a XII-ik században már csak egyes partmenti szigeteken éltek.
Engedhetetlen gyűlölettel a kelta utódfajok iránt.
Kisszámú vadászcsapataikat még az ősi vérből való tisztavérű törzsfők vezetik. Felszerelésük rövid íj, görbe rövid kard(minek ha nem lovasok?)
Rajtaütéseik célja a terület megtisztítása a kelta fertőtől. Tehát nem rabolgatnak.
Kinézetre Groteszt törpék, hosszú karral, bozontos szőrzettel, neandervölgyi arcberendezéssel.
Egyes portyákra a Varázsló is elkiséri a csapatokat. Ő az utolsó több ezer éves tagja rendjének. Tudományát Atlantiszon szívta magába. Átka, hogy nem hal meg, míg pikt él a földön, hogy lássa népe bukását.

Nem mindennapi téma. Adhat egy kis pluszt, ha a játékos elrugaszkodna a realitástól. Ráadásul Howard kortársával Lowecrafttal jó kapcsolatot ápolt, sok ötletet vettek át egymástól, ezzel a szerző sokat sötétített a Howardi Heroic Fantasy-n.

A játékban a brittekhez mérten 3-4 szeres túlerejű csoportban tudom elképzelni őket. nyíltan rohamozva a "fekete nyílvesszők árja után", hogy tucatjával hulljanak a megmaradt brit pengék által.
Vagy földhányásszerű barlangjukba merészkedik egy kincskereső csapat. Ahol a mélyben bármi várhat rájuk...

zirrian 2014.04.05. 13:27:03

Szia Ádám! Nemrég olvastam, hogy az Osprey ad ki havonta kis wargame füzeteket, amik kis játékokról szólnak. Esetleg ha lesz egy kész angol fordításod, felkereshetnéd őket, lehet, hogy akár ki is tudnád adatni.

Tilinger Ádám 2014.06.28. 01:18:06

@zirrian: Hopsz, kicsit későn kapcsolok. Köszönöm! Pillanatnyilag elfoglaltam magam mással, de múlt héten kicsit foglalkoztam ezzel a hobbival is: talpaltam tíz tehenet.
süti beállítások módosítása