HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Blogajánló

Az Éjgoblin szív örökké dobog...
 Megtévesztő cím, breton is van ott
Csata és Taktika
Plastic Fantastic
MazeLab Szabolcs Mathematicája
CRPGAddict a megszállott (angol)

Utolsó kommentek

  • pocokman: Srácok, valaki el tudná küldeni nekem azt az x-kutato.zip-et? smidla@gmail.com, már nincs fent meg... (2016.06.09. 11:09) Félmunkák: X-Kutatócsoport
  • Cpt. Mortel: Nagyon szépen köszönöm. :) (2015.08.07. 08:02) Árak, bérek, pontok
  • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Megtörtént! (2015.08.07. 02:26) Árak, bérek, pontok
  • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Igen, ez volt a tervem eredetileg is. Az utóbbi napokban volt pár szabad estém, úgy... (2015.08.04. 00:22) Árak, bérek, pontok
  • Cpt. Mortel: Ha kész leszel a Nothingam szabályrendszerrel, akkor feltöltenéd az oldalra? (2015.08.02. 21:54) Árak, bérek, pontok
  • Utolsó 20

Jókedvű vérfürdő az étkezőasztalon

2013.04.04. 19:24 Tilinger Ádám

deadend.jpgSuhanckoromban sokat társasjátszottam. Nem rengeteget, de az akkori klasszikusokat mind kipróbáltuk családdal, barátokkal. Az utóbbi egy-két évben erre annyi lehetőségem nincs, de a múlt hétvége ezen ritka alkalmak egyike volt. Méghozzá egy régi (1993-as MB), de számomra eddig ismeretlen játékot volt szerencsém kipróbálni!

A játék körítése szerint Agáta néni elhúnyt, végrendeletében pedig vagyonát egyetlen ismerősére hagyja. És ezzel megindul az öldöklés az örökségért. A játékosok arra törekszenek, hogy ezt az egyik saját szereplőjük kapja. Ennek egyik módja, hogy minden más vetélytársat eltesznek láb alól; emellett ha a kijelölt örökös (akinek a kandalló felett lóg a képe) nyer, ha élve kijut a házból, vagy ha a detektív bejut (így akár csupa halott szereplővel rendelkező játékos is nyerhet).

deadend05.jpg

A mechanika egyszerű: dobj két kockával, majd két szabadon választott bábut mozgass ezeknek megfelelő számú mezőt. Duplánál vált a kép a falon, és akár egy szereplő is lefuthatja a dupladobásnyi mezőt. Ha egy bábu csapda mezőre ér, akkor a játékos aki odaléptette húzhat egy kártyát. Ha ez detektív, akkor a detektív eggyel közelebb lép a házhoz. Ha a megfelelő csapda képe van a kártyán, akkor kijátszatja azt, ezzel tőrbe csalva (kiütve) a figurát (a kezéből is kijátszhat ilyen kártyát, ha nem húz). Itt jön a móka rész: a kis csapdákkal az Egérfogóhoz hasonlóan el is lehet játszani, ahogy ráesik a csillár, legurul a lépcsőn, vagy egyéb csúnya módon elhalálozik szegény delikvens. Az első tíz alkalommal nagyon szórakoztató volt. Nekem (a bennem lévő gyereknek).

deadend04.jpg

Öt-hat partit játszottunk, először négyen aztán hárman. Az első játékban nem nagyon jöttek a duplák, ha Niki nem olyan fáradt, akkor láthattuk volna, hogy beér a detektív, így (egy híján) mindenkit lemészároltunk. A harmadik-negyedik (duplákban - és így fordulatokban - gazdag) játék után kezdtünk kételkedni, hogy ebből a házból valaki élve kijut, de aztán végül két menetet is sikerült (egy-egy szerencsés dobással) minimális veszteséggel befejeznünk (egy-két tőrbe csalt). A három győzelmi feltételt jól eltalálták.

deadend06.jpg

Pár játék után kezdett zavarni, hogy totál semmilyen stratégiát nem tudok kitalálni a játékban, legfeljebb kisebb taktikai húzásokat; annyira, hogy a végén már a csapdakioldást sem csináltam. Egyszer sem sikerült nyernem, de nagyon élveztem. Szórakoztató a játék, szép rajzzal, klassz elemekkel, kellemes Agatha Christie féle "Tíz kicsi néger" hangulattal. Gyerekeket is biztosan klasszul leköthet: a kis csapdák; az egyszerű, de nem unalmas játékmenet vidám partikat ígér. Egyetlen apró negatívumnak a magyarul kevésbé jól csengőre fordított címet említeném.

A végén pedig legyen itt egy BoardGameGeek link. (a képek is onnan vannak)

Szólj hozzá!

Címkék: társasjáték

A bejegyzés trackback címe:

https://adamblog.blog.hu/api/trackback/id/tr725194924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása