HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Blogajánló

Az Éjgoblin szív örökké dobog...
 Megtévesztő cím, breton is van ott
Csata és Taktika
Plastic Fantastic
MazeLab Szabolcs Mathematicája
CRPGAddict a megszállott (angol)

Utolsó kommentek

  • pocokman: Srácok, valaki el tudná küldeni nekem azt az x-kutato.zip-et? smidla@gmail.com, már nincs fent meg... (2016.06.09. 11:09) Félmunkák: X-Kutatócsoport
  • Cpt. Mortel: Nagyon szépen köszönöm. :) (2015.08.07. 08:02) Árak, bérek, pontok
  • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Megtörtént! (2015.08.07. 02:26) Árak, bérek, pontok
  • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Igen, ez volt a tervem eredetileg is. Az utóbbi napokban volt pár szabad estém, úgy... (2015.08.04. 00:22) Árak, bérek, pontok
  • Cpt. Mortel: Ha kész leszel a Nothingam szabályrendszerrel, akkor feltöltenéd az oldalra? (2015.08.02. 21:54) Árak, bérek, pontok
  • Utolsó 20

Quickshot mészárszék

2014.01.05. 16:30 Tilinger Ádám

There is some english text over there down.rollo_1.png

Ahogy a torna befejeződött, Rollo lassan felnyergelt, és hazafelé indult. Egyedül jött, hiszen a családnak a közelben volt egy kis vára. Egy magányos lovag számára biztonságos út vezetett odáig. Ez az út azonban keresztül vezetett a falun, és csak ekkor figyelt fel a parasztok szokásosnál is komorabb hangulatára. A mulatság közben természetesen nem is tűnhetett fel neki. Mivel ideje akadt bőven, kérdezősködni kezdett.

Vajon valamifajta igazságérzet, számítás vagy a torna után elfogyasztott bor miatt; nem tudhatjuk de tény hogy kisvártatva felbőszült parasztok élén találta magát. Megtudta ugyanis, hogy amellett, hogy Baldwin - minden bizonnyal Richárd váltságdíja miatt - egyre súlyosabb adókat vet ki, a szomszédos erdőben a hírhedt Kétujjú Brogan ütött tanyát zsiványaival, és a tizedeli a falubaliek tartalékait. Elmondták neki, hogy Baldwin tett egy-két gyenge kísérletet a kifüstölésükre, de mindannyiszor sikertelenül. És most már nem is igazán próbálkozik.

Rollo mindig is jól bánt a szavakkal, nem csak a karddal, így nem csoda, hogy hipp-hopp maga mellé állított néhány botokkal és íjakkal felszerelt helybelit, hogy végleg megoldja ezt a Brogan problémát.

A zsiványvezérnek természetesen volt füle a faluban, így a lovag híre gyorsan eljutott hozzá. Ugyanilyen gyorsan döntött is: példát kell statuálni. És persze az sem árt, ha jó zsíros váltságdíjért sikerül fogjul ejtenie Rollot. Nem ő volt azonban az egyetlen, aki felfigyelt a buzgó lovagra. Baldwin és néhány embere még a torna sátraiban kapta hírül, hogy a parasztok fegyvert fogtak. Ezt ő sem hagyhatta annyiban.

As the tournament was over, Rollo saddled his mount, and left for home. He came alone, as his family owned a small castle nearby. It was a safe passage for a lone knight. This road however was passing through the village, and this was the time he noticed the unusually somber mood of the peasants there. He did not had the chance to see it during the games. Since he had plenty of time, he began to ask questions.

Maybe it was some kind of a sense of justice, cunning or the wine he drank after the tournament, we do not know - but fact is that a bit later he found himself at the lead of enraged peasants. He learned that in addition to the more and more serious taxes - certainly because of Richard 's ransom -, the notorious Brogan Twofingers made camp in the neighboring forests and is decimated the villages reserves with his outlaws. He was told that Baldwin made ​​a few feeble attempts to drive them away, each of them unsuccessful. And now he do not even really tries.

Rollo has always been good with words, as well as with the sword, it is no wonder thus, that he quickly recruited some locals armed with staffs and bows to solve this Brogan problem for good.

The bandit leader had ears of the village of course, so the news about this impetuous knight quickly reached him. His decision fell just as quickly: example has to be made. And it doesn't hurt if he can claim a fat ransom if he succeeds to capture Rollo. But he was not the only one noticing the devout knight. Baldwin and some of his men were still in the tournament tents as they heard about the peasants taking up arms. He just could not leave it at that.

bret_divider0001.gifAhogy már írtam, december utolsó munkanapján egy Spielerabend keretében pár kollégával kipróbáltam végre először társaságban is a szabályrendszert (ugyancsak először 1:72-es figurákkal). Eredetileg négy főre terveztük a partit, össze is dobtam egy küldetést kettő-kettő ellen (és négy példacsapatot is), de a főnök aznap lemondta, így a küldetést buktuk, játszottunk mindenki mindenki ellent hárman. Abban egyeztünk meg, hogy ha valamelyik fél menekül, akkor a másik kettő nyer. Gyors (tényleg gyors) ismertető után bele is vágtunk.

image1.png

A játék közben készült fotók még nem érkeztek meg, ha meglesznek, akkor frissítem a bejegyzést is. Frissítve.

Részletes csataleírást nehezen tudnék írni, de gyorsan összeszedem még amire emlékszem:

A kollégák Brogan zsiványait és Rollo parasztfelkelését választották a példacsapatok közül (beleírtam őket a szabálykönyvbe, itt nem részletezném), én pedig Baldwint, mivel így nem kellett a még kidolgozatlan lovas harccal foglalkozni (a sheriff lovas modellként van feltűntetve a példacsapatban). Felraktuk a két házat és a kutat falunak az egyik sarokba, a mellette lévőbe a sátrakat a torna helyszínének, a másik oldalra pedig köveket, dombokat, erdőt, így mindenkinek meglett a felállási zónája (Rollo a faluban, Brogan az erdőben, Baldwin pedig a sátraknál kezdett).

Számomra Rollo könnyebb ellenfélnek tűnt - közelebb volt és én közelharci csapat voltam, plusz kézitusában is egyetlen igazán veszélyes modellje volt - így úgy döntöttem, hogy őt támadom az egész csapatommal, hátulról támogatva a két íjászommal. Ez utóbbit hamar kihúzhattam, az egyiket kilőtte egy íjásza az első-második körben, a másikat, pedig helyezkedés közben oldalról meglátta és kilőtte egy zsivány.

Image2.png

Ez utóbbi lövéstől eltekintve azonban Brogan is elsősorban Rollora koncentrált (talán mert a falu felé nyitottabb volt a tér). Íjászai kimerészkedtek az erdő szélére, és egy dombról lőtték a faluban futkosó, fedezéket kereső parasztokat (az íjász parasztok elkeseredetten próbáltak visszavágni, sikertelenül). Ekkorra értem én is be a lovagokkal a házak közé. Kerültem Rollot, előbb a parasztokat akartam ritkítani, de azok hirtelen a két lovagom köré gyűltek, és a tömeg gyorsan felülkerekedett. Volt itt a közelharcban minden. Leütöttem egy parasztot, a másik lökött egyet a lovagomon, de az elesett a mögötte lévő fában. A másik lovag felsegítette, de beért Rollo is és a parasztokkal a földre kényszerítették (kiütötték) mindkét lovagomat.

Sajnos a két alabárdosom valahogy lemaradt (túl sok kockát használtam a lovagokra és az íjászokra), csak a második hullámban érkeztek meg. Addigra azonban már folyton pánik teszteket kellett tennem - mivel a bandavezért is kiütötték, és fél erő alá is mentünk. Brogan is kilőtt néha egy-egy parasztot és én is leütöttem párat, így megpróbáltam még levinni a parasztokat fél erő alá, de már nem ment. Kikaptam.

A srácok még játszottak volna tovább, így folytattuk. Nekem már csak alabárdosom maradt, akit a parasztok oldalára állítottam, és a zsiványok ellen fordítottam. Mivel pajzsa is volt, ezért valamivel biztosabban tudta megközelíteni az íjászokat. Le is foglalt kettőt az előrenyomulásával, s eközben próbált Rollo is kitörni a faluból pár paraszttal. Sajnos pont a közelharcba érés előtt a pánik-tesztet elbuktam, így a maradék figurám is elfutott, aktivációs kocka híján pedig össze sem tudtam szedni.

Rollo támogató parasztjainak sikerült eltalálni Brogant de társai segítségével feltápászkodott, és miután kiestem teljes erővel a falura koncentrálhatott. Vissza is kényszerítette a parasztokat a faluba, fedezékek mögé.

Image4.png

Ezen a ponton abbahagytuk, mivel a parasztok (és Rollo) nem mertek kibújni a házak fedezékéből, Brogan zsiványai pedig nem akartak fölösleges közelharcot kockáztatni - a küldetésnek nem volt célja, így egyiküket sem motiválta semmi eléggé, hogy bevállalják a veszteségeket. No és mert már késő is volt.

Brogannak semmi vesztesége nem lett a végén, Rollonak öt parasztja maradt a földön, nekem pedig az utolsó szálig elestek a harcosaim (vagy elmenekültek).

bret_divider0003.gif

Tanulság

Az quickshot-os hosszúíjászok brutálisak. Sakkban tartották a parasztokat, és én is csak a végén merészkedtem ki, amikor már mindegy volt. Az íjász parasztoknak a célzás akció miatt nem volt elegendő kockájuk felvenni a versenyt velük. A játék végén abban mindannyian egyetértettünk, hogy a quickshot olyan formában túl erős. Próbáltunk közösen kitalálni rá valamit, de egyik ötlet sem tetszett igazán. Végül másnap úgy gyengítettem, hogy nem a -2 módosítót törli, hanem csak a lövés előtt hajthat végre rögtön egy célzás akciót is a modell. Így a hatása megmarad, de a játékosnak fel kell áldoznia egy plusz kockát (Brogan játékosának mindig sok kockája maradt, ezt szépen kiegyenlíti).

Image3.png

A magaslatról sebzés bónuszát is kicsit butítottam az íjászok kárára. Ezt azért raktam bele, hogy mozgalmasabb legyen a közelharc (a harcosok keressék a magaslatokat), de a hosszúíjakat halálossá tették (páncélozatlant 3+-on öl, ha még a földön is fekszik, akkor 2+!). Mostantól a bónusz csak kézitusában él.

A korábbi otthoni tesztekhez képest nagyobb (3'x3'-as) asztalon kevesebb és kisebb tereptárggyal játszottunk. Az előbbieken felül ez is az íjászok malmára hajtotta a vizet, de ez rendjén is van.

Emellett volt egy-két helyzet, amire nem gondoltam, így a szabálykönyv nem tartalmazta (például, hogy mi történik a célzással, ha a modell a földre kerül). Ezekre játék közben gyorsan ésszerű megoldásokat találtunk, bele is került az új verzióba.

A srácok azt mondták, hogy élvezték a játékot. Én is jól szórakoztam, de kicsit hiányzott a konkrét győzelmi feltétel (a futtasd meg az egyik ellenfeled valahogy nem az igazi).

Végül itt a jelenlegi szabálykönyv változat, angolul. Mostantól így folytatom. Ha lesz egy kész 1.0 változatom, akkor visszafordítom magyarra, de addig jobban "hozzáférhető" az angol.

nottingham nottingham_v0140106_eng.pdf (867KB)

bret_divider0002.gif

rollo_2.png

Rollo bosszúsan öklözött a fedezéket nyújtó ház vályogfalába. "Ha ez az eszement Baldwin nem velem foglalkozott volna! Közösen megtisztíthattuk volna az erdőt." - gondolta. Körülötte sebesült parasztok hevertek, aki még egyben volt, az ijedt szemmel bújt a zsiványok nyilai elől. Érezte, hogy az ügye elbukott; Brogant pár rémült paraszttal nem tudja térdre kényszeríteni. Kikukkantott a ház mögül. A zsiványok még mindig a dombon lestek kibújó parasztokra. Látta a kút mellett mozdulatlanul fekvő Baldwint is. Elfintorodott. Miután visszabújt vett pár mély lélegzetet, miközben átgondolta, hogy mit is tehetne még."Hát, ennyi volt." - mormolta magában. Felpattant, és a meglepett parasztok között a falu másik végébe sétált, ahol lovát kikötötte. Nyugodt mozdulatokkal nyeregbe szállt.

A hoppon maradt parasztok kérdőn néztek távolodó alakja után. Lassan kezdett felderengeni bennük, hogy cserben lettek hagyva...

Rollo angrily punched in the daub wall of the hut providing him shelter. "If that crazy Baldwin would not have minded me, together we could have cleaned the forest!" - he thought. Wounded peasants laid around him, those of who were still intact were hiding from the deadly arrows of those nasty bandits with fear in their eyes. He felt his cause lost, he cannot force Brogan on his knees with a few terrified peasants. He peeked out from behind the house. The outlaws were still on the lookout for careless peasants from the hilltop. He also saw the motionless body of Baldwin lying beside the fountain. He grimaced. He hid back and took a couple of deep breaths while thinking about what it could still be done. "Well, that's it." - he muttered to himself. He jumped up and walked to the other end of the village - where his horse was haltered up -  between the surprised peasants. With calm movements he mounted.

The peasants watched puzzled as he was riding away. They slowly began to understand that have now been left high and dry ...

Újraolvastam a szabálykönyvet és borzasztó az angol benne: elgépelések, nyelvtani hibák sora. És ez még csak a saját korlátolt angolommal is feltűnt. A következő bejegyzésben próbálok egy javítottat befűzni.

2 komment

Címkék: nottingham

A bejegyzés trackback címe:

https://adamblog.blog.hu/api/trackback/id/tr395720890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vihar Hun 2014.01.06. 08:31:12

Nagyon élvezetes csatajelentés! Szuperek a rajzok is...

Tilinger Ádám 2014.01.08. 13:16:13

Köszönöm. A rajzokat kísérletképpen/gyakorlásnak csináltam (és, hogy ne legyen olyan "képtelen" a bejegyzés), ugyanis ilyennek terveztem szabálykönyv magyarázó ábráit. Mondjuk most (kb. tíz kész rajz után), azon gondolkodom, hogy mégis inkább a középkori kézzel írott könyvek illusztrációjának stílusában rajzoljam őket.
süti beállítások módosítása