HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Blogajánló

Az Éjgoblin szív örökké dobog...
 Megtévesztő cím, breton is van ott
Csata és Taktika
Plastic Fantastic
MazeLab Szabolcs Mathematicája
CRPGAddict a megszállott (angol)

Utolsó kommentek

  • pocokman: Srácok, valaki el tudná küldeni nekem azt az x-kutato.zip-et? smidla@gmail.com, már nincs fent meg... (2016.06.09. 11:09) Félmunkák: X-Kutatócsoport
  • Cpt. Mortel: Nagyon szépen köszönöm. :) (2015.08.07. 08:02) Árak, bérek, pontok
  • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Megtörtént! (2015.08.07. 02:26) Árak, bérek, pontok
  • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Igen, ez volt a tervem eredetileg is. Az utóbbi napokban volt pár szabad estém, úgy... (2015.08.04. 00:22) Árak, bérek, pontok
  • Cpt. Mortel: Ha kész leszel a Nothingam szabályrendszerrel, akkor feltöltenéd az oldalra? (2015.08.02. 21:54) Árak, bérek, pontok
  • Utolsó 20

8000 pont népek harca

2011.11.01. 12:00 Tilinger Ádám

Két hete, vasárnap sikerült eljutnom Veszprémbe az új Főnix klubba, ahol egy "apokaliptikus", naaagy Warhammer Fantasy csatát vívtunk hatan szakállas vaddisznók. Nyolcezer pontnyi ork-birodalom-vámpír haderő feszült nyolcezer pontnyi nemeself-démon-breton szentségtelen kontingensnek. Mint az ilyenkor lenni szokott, a csatát időhiány miatt félbehagytuk, így jelentésnek nincs értelme, de azért a tapasztalataimat megosztom.

 

Seregem

Bretonnian Lord (205)
- General; Lance; Heavy ArmourShield; Knightly Vow
- Virtue of Heroism
- Sword of Battle

The Fay Enchantress (545)
- Lore of Shadows
Paladin (124)
- Heavy Armour; Battle Standard Bearer; Knightly Vow
- Wyrmlance
- Dragonhelm
- Virtue of Noble Disdain

Paladin (130)
- Lance; Shield; Knightly Vow
- Sword of Might
- Armour of Agilulf
- Potion of Foolhardiness

Damsel of the Lady (160)
-  Lore of Life; Warhorse
-  Chalice of Malfleur
-  Mane of the Purebreed

7 Knights of the Realm (202)
- Standard; Musician; Gallant
- Banner of the Eternal Flame

7 Knights of the Realm (202)
- Standard; Musician; Gallant
- Banner of Chalons

7 Knights of the Realm (207)
- Standard; Musician; Gallant
- Banner of Swiftness

8 Knights Errant (201)
- Standard; Musician; Cavalier
- Errantry Banner

33 Peasant Bowmen (208)
- Musician; Braizers
30 Peasant Bowmen (190)
- Musician; Braizers
4 Pegasus Knights (250)
- Standard; Musician; Gallant
6 Grail Knights (283)
- Standard; Musician
- War Banner

Field Trebuchet (90)

Seregösszeállításnál a nálam szokásos módon lovagok és hősök dominálnak. Egy lovagegységet egy hős vezet felállásban.

Hősök: a két pillér a Fay Enchantress és a sokat ütő Heroic Killing Blow Lord. Sajnos a lordválasztás pontjait feszegettem a főmágusommal így nem fért már bele az igazi +3At varázsfegyver a lordnak, de így is ütőképes lett. A meccs után azon törtem a fejem, hogy talán két heroic killing blow hőst is hozhatnék majd.

A fay enchantress shadow lore-t hozott, sok szépet olvastam róla, így ki akartam próbálni.

Lovagok: Javarészt realm lovagok ügyesen zászlózva. Grált még nem vetettem be az új szabálykönyv óta, ezért kerültek be - és az enchantressnek illő támogatásul. Pegazusokat sosem tudok használni, de Puszti blogjából okulva most újra bekerültek.

Parasztok: A távharcosok. Se a trebuchet-t se az íjászokat nem kedvelem igazán, de reméltem, hogy most találnak megfelelő célpontot. Nagy csatában a trebuchet természetesen sokkal hatékonyabb, ha lett volna több ilyen modellem, akkor talán többet is beraktam volna, de nem volt.

A Csata

Felfejlődés: Már itt elszúrtam rengeteg dolgot. A baloldalt nagyon gyengén hagytuk. Én mondjuk direkt, mert nem akartam a szemközt felállított puskák-ágyúk elé kerülni. Viszont volt ott a parasztjaimmal (amiket egyébként is bután helyeztem el) szemben két mortar is! Emellett kiraktam láthatóra a trebuchet, nem is távolra. Plusz volt lovagegység, ami (a hatalmas sereg és kis felállási zóna miatt) csak második sorba szorult vissza.

A fényességes szövetség...

Volt azért jó húzás is. A killing blow lord bekerült a steam tank elé. Plusz a grálok az enchantressel a szélről indulva szépen felgöngyölíthették volna az ellenfelet - ha lett volna elég kör.

...a sötétség serege ellen.

Egyébként sem volt könnyű dolgunk: a relatív sok tereptárgy nemcsak a tiszta rohamfelületeimet csökkentette, de már csak elférni a felállási zónóban sem volt egyszerű.

Mágia: Sajnos a pit of shades-t nem dobtam ki, a penumbral pendulum-nál pedig mindig elfelejetettem a d3 woundot. Plusz 4d6-os közös pool-unk volt, amit a fekete vámpírkocsi még néha ritkított is. A dobásaim itt nem voltak olyan remekek (a beengedett chain lightning például alig sebzett valakit). Így aztán nem volt olyan hatékony a mágiám, de később, ha a lányka a hadigép csoport közelébe jutott volna, akkor aztán lett volna nemulass.

Szerintem jó az enchantress. Klasszak a képességei, jó varázsló, tetszik a modell is (a régi van meg), úgyhogy nagy csatában nálam mindig bent marad a listában.

Távharc: Itt nem sok vizet zavartam. A buta felhelyezés miatt a hatvan íjásznak kb. fele lőtt normális célpontra, meglehetősen hatástalanul. Erre jött a mortar, ami könnyedén pusztította őket. A trebuchet egyet lőtt, aztán az ágyúk martaléka lett. Ennyi. Ezt elszúrtam, de bretonként azt hiszem ez elnézhető.

A lőporos veszedelem.

Pedig reménykedtem, hogy végre olyan ellenféllel játszom, ahol az íj is érhet valamit (empire, ork).

Még mindig nem szeretem a távharcosokat, ez a meccs sem győzött meg, hogy hasznosak, de a figurák klasszak, úgyhogy változatosságnak bennemaradnak.

Közelharc: No itt villogtunk. Kitoltam előre minden lovagot, ahogy csak tudtam. Ez sem egy okos gondolat, de szándékos volt:

 A killing blow lordot és seregét a steam tank elé csalogatni. Be is jött. Bár a tank brutális - az egész lovagcsapatot leölte a lord mellől egy csapásra, a hős azonban megbosszulta. Tovább is rohant utána egyedül az ellenél arcvonala felé bátran további komoly veszteségeket okozva (bár a spirit host ellen tévesen használtam a killing blow-t, mert nem tudtam, hogy swarm). Imádom. Mindig kell.

A grálcsapatot is előretoltam, hogy vele és a lorddal a spirit hostot bekerítsük, mivel mi tudtuk csak megsebezni őket. Bár elhullt két grállovag is hármas erejű (goblin póklovas) ütésektől, ott szépen kezdtük felgöngyölíteni a jobb oldalt.

A bal oldalon belesétáltam egy csapdába direkt. Sajnos az ellenfél rohamkörénél valahol máshol jártam épp, így kaptam két rohamot is, amit nem akartam, köztük egy fájóbbat: a még ép errant osztagomba belerohant húsz empire swordsman PLUSZ a kegyetlen support charge szabályai miatt szemből oldalba egy húszfős spearmen detachment. Naná, hogy bepánikoltattak. És utolértek (gyalogosok lovasokat már megint), levágtak.

Ajjaj! Kutyaszorító.

A pepazusok most nem jutottak még szóhoz, azt hiszem így kell használni őket. Összeszedni a kóbor menekülőket, vagy a hadigépeket bolygatni.

Végszó

A két vagy három kör, amit játszottunk nagyon klassz volt, kár, hogy nem tudtuk befejezni. Számoltunk és döntetlen a vége. Adtam 880 pontot az ellenfélnek, de szereztem több, mint ezret, így pozitív mérleggel zártam magamban. Leginkább Sandlion seregével hadakoztam (és sokat tanultam belőle), Viasz orkjainak a kemény jobboldalunk ellen nem sok esélye volt, Btk pedig még nem jutott harchoz.

Nagyon tetszett, hogy évek óta először ekkora csatát játszhattam, csak kicsit szégyelltem, hogy a seregemnek mindössze fele volt így-úgy kifestve. Akkor milyen szép lett volna! Majd legközelebb, a visszavágón...

 Sajnos a kapkodásban elég kevés, és igencsak vacak minőségű képet csináltam.

2 komment

Címkék: warhammer empire bretonnia

A bejegyzés trackback címe:

https://adamblog.blog.hu/api/trackback/id/tr273328402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zirrian 2011.11.01. 13:25:54

Jól látom, hogy az Empire dárdásai a lovagok kopjáival felszerelt Free Companyk? Egyébként tetszetős csata, egyszer én is szívesen belekeverednék egy ilyenbe (sok lovaggal, meg rengeteg gyalogossal:) ).

Tilinger Ádám 2011.11.02. 10:41:26

Nekem is úgy tûnik (hogy kopják a pikák) és Sandlion képes ilyesmire.
Én is élveztem, hogy rengeteg figura van fent, sajnos csak ötévente egyszer adatik meg, hogy összehozzuk. Most is csak fél csata lett.
Ha még Veszprémben élnék azt mondanám, hogy gyere, szervezünk egyet, így azonban csak azt, hogy vegyük tervbe!
süti beállítások módosítása