HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Blogajánló

Az Éjgoblin szív örökké dobog...
 Megtévesztő cím, breton is van ott
Csata és Taktika
Plastic Fantastic
MazeLab Szabolcs Mathematicája
CRPGAddict a megszállott (angol)

Utolsó kommentek

  • pocokman: Srácok, valaki el tudná küldeni nekem azt az x-kutato.zip-et? smidla@gmail.com, már nincs fent meg... (2016.06.09. 11:09) Félmunkák: X-Kutatócsoport
  • Cpt. Mortel: Nagyon szépen köszönöm. :) (2015.08.07. 08:02) Árak, bérek, pontok
  • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Megtörtént! (2015.08.07. 02:26) Árak, bérek, pontok
  • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Igen, ez volt a tervem eredetileg is. Az utóbbi napokban volt pár szabad estém, úgy... (2015.08.04. 00:22) Árak, bérek, pontok
  • Cpt. Mortel: Ha kész leszel a Nothingam szabályrendszerrel, akkor feltöltenéd az oldalra? (2015.08.02. 21:54) Árak, bérek, pontok
  • Utolsó 20

Barkácsprojekt: A Konyha

2012.01.16. 23:52 Tilinger Ádám

A hétvégén kikerültek a VI. H.É.T. érdekes küldetései, de most ezek alapos tanulmányozására nem volt idôm. Péntek délután ugyanis meghozták a hôn áhított konyhánk darabkáit és az eddigieknél egy sokkal komolyabb és minden bizonnyal hasznosabb barkácsprojekt vette kezdetét: Konyhaépítés!

 

Egy jó ideje próbáltuk már eldönteni Nikivel (ôszintén szólva leginkább ô dolgozott rajta, én lusta voltam hozzá), hogy milyen konyhabútorokat és -elrendezést szeretnénk. Aztán két hete észrevette, hogy az IKEA-ban van lehetôség nulla százalékos kamattal részletfizetésre megvenni az egészet így gyakorlatilag három-négy nap alatt gyorsan elintéztünk mindent, ami kellett:

Az IKEA oldalán van egy webes tervezôprogram, ezzel szuperül meg lehet tervezni szinte mindent (vannak korlátai a szoftvernek). Azonban én személy szerint ezt NEM ajánlom! A webes alaklmazás használat közben rengetegszer lefagyott, kilépett. Ha nem mentettem minden lépés után, akkor bizony elég idegesítôvé tudott válni. Sokkal stabilabb a boltaban található gépeken futó verzió. Azzal egy délután alatt sikerült egy klassz tervvel elôállni:

Ezután csináltattunk mindkettônknek egy-egy IKEA Family Card-ot, hogy a részletfizetést igénybe vehessük. Klassz dolog, hogy úgy is igénybe vehettük ezt, hogy felét Niki, felét az én kártyámmal álltuk. Így nem is kellett fizetésigazolást vinnünk (5000€ fölött kötelezô). És mókás volt a hapsi, aki kiállította a kártyát.

Hetedikén mindent lefixáltunk; két óra alatt letisztáztuk a tervet (a kívánt sütôbôl nem volt raktáron, ahelyett mást választottunk, és ilyenek), és megrendeltük az egészet, ingyenes kiszállítással (persze azért volt valami 39€-s szolgáltatási díj, amit máig sem tudok, hogy mi). Elvihettük volna már aznap, de mivel a segítôkész konyharészlegen dolgozó ember megemlítette, hogy ha mi visszük, akkor nekünk is kell összeválogatni, amire kb. öt-hat órát számoljunk (a fogantyúk nem voltak raktáron, de így is 127 csomag!) - úgy döntöttünk, hogy ráhagyjuk az IKEA-ra. És szerintem jól tettük.

Péntek tizenharmadikán - egy órával a megbeszélt intervallum elôtt - ki is szállították a sok-sok csomagot. Bár a fiókok csillapítórendszerei és néhány láb lemaradt, még így is tekintélyes mennyiségû doboz:

amit aznap ese szépen elrendeztem a szekrényeknek megfelelôen csoportosítva.

Aztán péntek este még a legelsô, legkisebb alsôszekrényt a próba kedvéért összeállítottam:

 

A véleményem pozitív. Minden darab passzol, az útmutató egyértelmûen, egyszerûen leír mindent. Könnyen, gyorsan megy, és egyes megoldások kifejezetten ügyesek, ötletesek. Ami eddig nagyon tetszett, az a 125 fokos zsanérok ajtóba illesztése: benyomjuk a helyére és lepattintjuk a fület. Ennyi. Utána a szekrénybe is szépen, könnyen becsavarható; és játszi könnyedséggel ki-be szedhetô, állítható:

 

Plusz a csillapító is csak egy pattintás

Azér persze nem minden fenékig tejfel. Eleinte kicsit zavart, hogy nem olyan tökéletesen illeszkednek az egyes elemek:

 

Mivel azonban minden ajtót, fiókot, lábat utána egész finoman lehet hangolni, ebbe belenyugodtam.

A másik kellemetlenség a korpusz bevonatának sérülékenysége volt. A kis stöpszlivel ellátott keresztfa - kézzel, nem kapaáccsal - az oldallapba nyomása során ilyen kis repedés keletkezett:

 

Persze ez sem tragikus, hiszen minden ilyen oldal takarólapokkal lesz lefedve, de mégis valami, ami elôször kicsit megijesztett. Utána - ha lehet - még óvatosabban nyúltam mindenhez, pedig aztán a konyhát használni fogjuk, nem kímélni.

Emellett a mûanyag lábakkal sem vagyok teljesen megelégedve.

Szombaton állt a projekt. Takarítgattunk és Szombathelyre látogattunk. Kicsit pihentünk. És leesett az első hó is itt, ami aztán nem maradt meg sokáig.

Aztán vasárnap reggel irány vissza Grazba, és szülôi segítséggel belevetettük magunkat az építgetésbe.

A felsôszekrények összeépítése probléma nélkül, gyorsan ment. Bár a falra felfogató pántokat az elsô két doboznál elôször rossz helyre csavartuk fel (ott egy kicsit megtévesztô a leírás), és az ujjamat a második papírcsomag kibontásakor megvágtam (hullámpapírral!). A fôsor felsô dobozaival hipp-hopp elkészültünk:

 

Aztán úgy döntöttünk, hogy nekiállunk a két méteres hûtôgépes oldalnak. És itt jöttek a kellemetlenségek. Sajnos a lábakat fedô lécekbe szerelendô szellôzôrács már a dobozban, szállításkor összetört (nagyon buta csomagolás). A hûtôgép doboza pedig nagyon magas. Nem kifejezetten a mi hatalmas hûtôszekrényünkre tervezték, de ha még középre betennénk egy polcot, akkor is iszonyú instabil, összecsuklásra hajlamos lenne. Önmagában nem áll meg, szétrepedne, szállítani nagyon óvatosan lehet csak. Így aztán mindenképpen meg kellett csinálnunk a mellete lévô nyolcvanas szekrényt is, hogy hozzácsavarozzuk és azzal stabilizáljuk.

Ebben a csomagban a keresztrudak nem a többihez hasonló farostlemezbôl vannak, hanem egy kicsit tömörebbnek látszó, de végül kevésbé masszívnak bizonyuló fából:

már a kis fa stöpszlik betolásakor megrepedt. Szerencsére az egészet tartaja még ezek mellett egy-egy konfirmátor csavar is, úgyhogy bízok benne, hogy ez elég. A polcok sínjeit apu szerelte fel, és nekem úgy tûnt, hogy nem a legkényelmesebb, de ô is ripsz-ropsz megvolt.

 

És aztán itt elkövettünk egy hibát is. A fiókok fogantyúinak felfúrásakor valami gikszer miatt a középsô fogója egy centiméterrel balra tolódott. No igen. Az 1€-ért kapható IKEA-s sablon nagyon jó eszköz, de a középre igazításnál azért oda kell figyelni egy kicsit...

 

A hûtôgép sorát aztán jól összecsavartuk, úgyhogy a doboza már stabil, de a gépet magát nem tettük be. Azért, mert a dobozokat nem fúrtuk még fel a falra - hogy a bal szélére tudjak még egy pár centis dekorlécet helyezni. Aztán végül este felraktam még a fagyasztó dobozának ajtaját, ami sajnos nem olyan ügyes, mint a többi. És itt állok most félúton.

Nagyon élveztem a kis asztalosmunkát; fúrni, csavarozni klassz és látványos volt. Kellemes családi program, örülök, hogy nekiálltunk és nem az itteni összeszerelô szolgálattal csináltattuk (ami 1800€ lett volna). Amitôl most még egy csöppet tartok az a munkalap és dekorlécek vágása...

 

Szólj hozzá!

Címkék: kreatívkodás háztáj

A bejegyzés trackback címe:

https://adamblog.blog.hu/api/trackback/id/tr33555144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása