HTML

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Blogajánló

Az Éjgoblin szív örökké dobog...
 Megtévesztő cím, breton is van ott
Csata és Taktika
Plastic Fantastic
MazeLab Szabolcs Mathematicája
CRPGAddict a megszállott (angol)

Utolsó kommentek

  • pocokman: Srácok, valaki el tudná küldeni nekem azt az x-kutato.zip-et? smidla@gmail.com, már nincs fent meg... (2016.06.09. 11:09) Félmunkák: X-Kutatócsoport
  • Cpt. Mortel: Nagyon szépen köszönöm. :) (2015.08.07. 08:02) Árak, bérek, pontok
  • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Megtörtént! (2015.08.07. 02:26) Árak, bérek, pontok
  • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Igen, ez volt a tervem eredetileg is. Az utóbbi napokban volt pár szabad estém, úgy... (2015.08.04. 00:22) Árak, bérek, pontok
  • Cpt. Mortel: Ha kész leszel a Nothingam szabályrendszerrel, akkor feltöltenéd az oldalra? (2015.08.02. 21:54) Árak, bérek, pontok
  • Utolsó 20

1777 pont Lizardmen - Bretonnia II

2012.07.10. 08:28 Tilinger Ádám

Csatajelentés a hetedik H.É.T. utolsó őtközetéről.

title_small2.png

... de nem így történt. Harmadik ellenfelemnek Bala húzattatott. Ő pedig minden tekintetben jobbnak bizonyult. Átgondoltabb, ütőképesebb sereggel jött, és sokkal okosabban játszik, mint én.

Tudtam, hogy tanulságos meccs lesz, de őszintén szólva jobban örültem volna valaki másnak a torna végére. Kicsit elfáradtam már eddigre, és tartottam tőle, hogy nem tudok eléggé figyelni a játékra, pedig biztos voltam benne, hogy kelleni fog. Az újabb Lizardmen ellenfél megint komoly mágiahátrányt jelentett számomra, és ezt már nem úszhattam meg olyan szerencsésen, mint az előző meccset.

bret_divider0001.gif

Bala - Lizardmen
(nem teljes varázstárgyas lista, csak amit láttam)
Slann Mage-Priest
  - Focused Rumination
32 Saurus Warrior
10 Skink Skirmisher ? vagy Chameleon
10 Skink Skirmisher ? vagy Chameleon
10 Skink Skirmisher ? vagy Chameleon
10 Chameleon Skink
32 Temple Guard
3 Terradon Rider
  - Brave
2 Salamander Hunting Pack


Én - Bretonnia
Lord
 - Virtue of Heroism, Sword of Strife
Damsel
 - Chalice of Malfleur, Warhorse, Level 2 - Lore of Life
Paladin
 - Battle Standard, Virtue of Noble Disdain, Dragonhelm, Wyrmlance
Paladin
 - Gauntlet of the Duel, Sword of Battle
7 Knights of the Realm
 - Full Command, Banner of Chalons
7 Knights of the Realm
 - Full Command, Banner of Eternal Flame
7 Knights errant
 - Full Command, Errantry Banner
7 Knights errant
 - Full Command
30 Peasant Bowmen
 -  Musician, Braizers
25 Peasant Bowmen
 -  Musician
Field Trebuchet

 bret_divider0007.gif

Küldetés
Üvöltő szelek. Már első olvasásra is mókás küldetés, aminek teljesítését egy szerencsétlen dobás is mghiúsíthatja. A helyszínen kicsit változtattak a szabályokon: egységben lévő hősre nem hat külön a szél - ez a sok hősömnek jó, de - ismerve a szerencsémet - úgyis csak Bala Slannját szedte volna ki a fagy.

Taktika
Egy újabb Lizardmen ellenfél. A taktikám itt is csak felpakoláskor alakulhatott ki. A sereg alapja ugyanaz volt, csak a kegészítő osztagok voltak a hatékonyabb fajtából. A saurus blokkja picivel nagyobb, mint Météé, de (egyetlen komoly pontot érő egységként) erre koncentráltam az erőimet. Bíztam benne, hogy a salamandrák egy lövését túlélem, és aztán túl nagy veszteség nélkül be tudom még rohanni a baloldalt. Mivel a Temple Guard egysége még nagyobb volt, mint Máténál (vékonyabb, több hátsó sorral), ezt nem láttam értelmét berohanni (a hátsó sorok lefaragásához elég sebet lehetetlen bevinni; futtatni pedig addig nem lehet, amíg a Slann ott van). Sokat nem tudok vele kezdeni, talán egy-két szerencsés trebuchet találat.

Nem volt nagy szörnye, ezért a heroic killing blow-s lordom sokat vesztett hasznosságából. A kis skinkekkel és a terradonokkal pedig (kevésbé megfontolt módon) nem foglalkoztam. Arra gondoltam, hogy ha valakinek útjába esik, akkor felszedem, de egyébként nem fontosak.

20120618c01.png

Felfejlődés

deploy.png

Minthogy a felpakolást nekem kellett kezdenem az egész seregemmel, és az egységek kockadobás alapján kerültek a zónákba, ezért sok dologra nem kellet figyelnem a felpakolásnál. És azt sem tettem meg, amire kellet volna: a trebuche-t természetesen most is őrizetlenül hagytam. Nem tudtam előre honnan, mivel jön, ezért az erőket hasraütésre a bal oldara koncentráltam. A lordot a szelek a jobboldalra szorították, de a lovas csapatokat úgyis könnyen át lehet csoportosítani. Balának nagyobb pechhe volt a forgószéllel. A Temple Guard és a warrior osztagát az asztal két különböző oldalára dobta le, így nem tudta egyből támogatni a Slannal a saurusokat. Bónusz szerencse nekem, hogy a saurusokat az erősebb, bal oldalamra dobta. A terradonok még vanguardoznak az asztal közepére, és indul a csihi-puhi.

1. kör

turn1.png

Én breton, ő kezd (elgondolkodtató, hogy jó lett-e volna nem imádkozni, dobni a wardot, és megmenteni a trebuchet-t). Ahogy kell beugrik a terradonokkal trebuche-t támadni, a jobb oldalon skinkek köpködik a lordomat, a salamandrák pedig tüzzel árasztják el a demsel osztagát. Egy salamndra megfagy a nagy hidegben. A választervem az volt, hogy a damsel csapatával lerohanom a skinkeket, a salamandrákat pedig duelpaladinom osztaga döngöli földbe, de a skinkekkel egyből bejelentett egy futást, és erre átirányítottam a damselt a tüzes gyíkokra. Na, hát azzal is menekülőt fújt! A trebuche-m tarol egyet a Temple Guard osztagban a lövés elleni wardjuk ellenére, egy íjász csapatot elfordítok a terradonok felé, hogy a már elveszettként elkönyvelt trebuchet leverése után bosszút álhasson. A lovagokkal pedig megindulok a bal oldalon / bal oldal felé.

20120618c02.png

2. kör

turn2.png

Ezt észre is veszi, úgyhogy turbóvarázzsal futócipőt ad a Temple Guard osztagnak, a saurusokkal pedig hátrál. A terradonok sajnos csak az én körömben verik le a trebuche-t, én pedig nem rohantam bele az íjászokkal. Helyette a skinkeket futtattam meg velük, de a rohamban látszólag túl elfáradtak: nem sikerült utolérni üldözéssel a kis gyíkocskákat. A másik íjászsapatot is elfordítom a jobb oldal felé, a lovagokkal pedig tovább nyomulok a balon. Sajnos a rohamtávon kívülre kerültem a saurusok hátrálásával.

20120618c04.png

3. kör

turn3.png

Ami meg is bosszulja magát. Bár őneki is hosszú lett a táv a rohamra (csinált egy rontottat), de beér a támogató Slannja a közelbe, és úgy felturbózza (WS10, először üt, újradob sokmindent), hogy öngyilkosság belerohanni. Én mégis megteszem, mert nem akarok a játék végéig menekülgetni, pontot őrizni a seregeimmel. Nem valami okos versenystratégia, de így jobb a játék. Bár okozok veszteségeket, természetesen keveset ahhoz, hogy a steadfast elmenjen, a saurusok megfognak, három kockával simán dobja a töréstesztet. A környéken futkosók legalább lefutnak a tábláról. A hátországomban viszont összeszedi a skinkjeit, és a terradonok bedarálják az íjászaimat.

20120618c03.png

4. kör

turn4.png

A nagy közelharc körét a kopják lendülete nélkül természetesen elveszítjük, a BSB serege meg is törik, és átfut a Temple Guard egységen (akik a körében rontanak egy rohamot, és ezért nem csapódtak az egész osztag hátába), lehetőséget adva ezzel, hogy összeállás után jól hátba Wyrmlance-ezzem. Az én jobb szárnyamról kivonja a terradonokat, és a skinkekkel is a tó biztonságos vizébe menekül.

5. kör

turn5.png

Megérkezik a Slann a seregével, és a kutyaszorítóba került duel-paladinom seregét összeroppantják. A damsel fut a csapatával, és sikerül is elmenekülnie a saurusok elől. Összeáll, és ezután már tényleg csak mentem a pontokat. Mindenkivel menekülök ki a hatótávból. Itt még megtehettem volna, hogy a két megmaradt lovag egységet a saurusok hátába fordítom, de már nem tettem - a rossz tapasztalat elbátortalanított.

20120618c05.png

6. kör

turn6.png

A Temple Guard sereg még bejelent egy rohamot a parasztjaimra, ami elől inkább elfutok, és a körömben még szerencsésen sikerül is megdobnom az összeszedést, de már nem csinálok semmit. Várom a pontozást: 776-370 (14-6) oda, csúnya vereség nekem.

20120618c06.png

bret_divider0003.gif

Túlélők Veszteségek
Lizardmen
Slann Mage-Priest
32 Saurus Warrior
10 Skink Skirmisher
10 Skink Skirmisher
10 Skink Skirmisher
32 Temple Guard
3 Terradon Rider


10 Chameleon Skink
2 Salamander Hunting Pack
Bretonnia
Lord
Paladin (BSB)
Damsel
7 Knights of the Realm
7 Knights Errant
7 Knights Errant

25 Peasant Bowmen
Paladin
7 Knights of the Realm
30 Peasant Bowmen
Field Trebuchet

 

Végelszámolás
Két osztagot hoztam csak, azokat is önként futtatta le Bala.

Utólag könnyű (könnyebb) okosnak lenni. Hoztam pár rossz döntést: hagytam a terradonokat trebuchet-t enni, elkapkodtam azt a nagy rohamot, és a lordom csapatát is jobb lett volna a jobbszárny skinkjeire küldeni. Nemcsak, hogy felgörgethették volna őket, de okosan csinálva, még a Temple Guardok hátába kerülhettem volna, talán más taktikára kényszeríthettem volna Balát. Feláldozhattam volna a lordomat, hogy elhúzzam, vagy feltartsam a Slannt, és ne tudja támogatni a saurusokat. De nem tettem. Totál megérdemelten nyert Bala, csak a szerencsémnek köszönhető, hogy nem sokkal fölényesebben. Sajnálom, hogy nem tudtam komolyabb kihívás lenni, a küldetés jobban megnehezítette a dolgát, mint én.

Ha újrajátszhatnám, akkor nem ezt a taktikát használtam volna: A lovagjaimmal a támogató egységeit szedegettem volna fel, és csak a ténylegesen megfelelő pillanatban ugrottam volna a saurus-blokknak. Ha egyáltalán.

Bárcsak ne tetszenének (látványra) ennyire a parasztblokkok, akkor rögtön kidobnám őket a seregből! Egy kis lovagcsapat tökéletesen pótolhatja őket. Varázstudó pedig kell, mostantól próbálok belepaszírozni egy prophetesst a seregbe, mert így nagyon frusztráló a mágia fázis. Vagy legalább tekercsek.

bret_divider0005.gif

Végül így 37 ponttal zártam a versenyt, amit egész szép eredménynek tartok, és még büszkébb is lennék rá, ha nem játszott volna olyan nagy szerepet a szerencse is. Rövid tanulságok versenyre vonatkozóan: a versenyszabályokat jól fejben tartani (a második küldetés könnyen hozhatott volna +5 versenypontot), megfelelő mágiavédelem, kevesebb felesleges paraszt, több gyakorlás, ezek a kockák, ez a verseny.

Itt is szeretném megköszönni a szervezőknek a klassz versenyt, az ellenfeleimnek a szórakoztató és tanulságos csatákat, minden megjelentnek a jó hangulatot, és az Úrhölgynek a jó kockajárást. Köszönöm!

2 komment

Címkék: warhammer lizardmen csatajelentés bretonnia

A bejegyzés trackback címe:

https://adamblog.blog.hu/api/trackback/id/tr374609047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kabaman 2012.07.10. 16:04:14

Bala ellen nem szégyen veszteni!
Remek csatariport, még ilyet, sokat! Hajrá betonbanda! :-)

Tilinger Ádám 2012.07.11. 09:42:15

Nem is szégyellem a vereséget, számítottam rá. Csak azt sajnálom, hogy lehettem volna nagyobb kihívás. Amilyen ritkán játszom várható, hogy minden csatámról készül majd ilyen riport.
süti beállítások módosítása