HTML

Naptár

december 2023
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Blogajánló

Az Éjgoblin szív örökké dobog...
 Megtévesztő cím, breton is van ott
Csata és Taktika
Plastic Fantastic
MazeLab Szabolcs Mathematicája
CRPGAddict a megszállott (angol)

Utolsó kommentek

 • pocokman: Srácok, valaki el tudná küldeni nekem azt az x-kutato.zip-et? smidla@gmail.com, már nincs fent meg... (2016.06.09. 11:09) Félmunkák: X-Kutatócsoport
 • Cpt. Mortel: Nagyon szépen köszönöm. :) (2015.08.07. 08:02) Árak, bérek, pontok
 • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Megtörtént! (2015.08.07. 02:26) Árak, bérek, pontok
 • Tilinger Ádám: @Varga Matein: Igen, ez volt a tervem eredetileg is. Az utóbbi napokban volt pár szabad estém, úgy... (2015.08.04. 00:22) Árak, bérek, pontok
 • Cpt. Mortel: Ha kész leszel a Nothingam szabályrendszerrel, akkor feltöltenéd az oldalra? (2015.08.02. 21:54) Árak, bérek, pontok
 • Utolsó 20

Végre egy kis matematika harc

2015.09.15. 22:35 Tilinger Ádám

Az előző bejegyzés negatív hangneme ellenére még nem dobtam a projektet. Döntöttem a világ felépítésével kapcsolatban: bonyolultabb lesz, mint az eddigi modell, de a megjeleníthetőség érdekében nem megyek Dwarf Fortress-i mélységekbe.

Pár alapvető elemet (világ leírása, ütemező) tehát rögzítettem, majd nekiálltam a szerepjátékok egyik kulcsfontosságú részének felvázolásába: a harcrendszer.

duel.png

Szólj hozzá!

Miért nem lesz soha kész a Curse of Wystowe Castle?

2015.08.31. 22:00 Tilinger Ádám

Egy ideje visszatértem az Android RPG-m tervezgetéséhez. Mivel a gépem kilehellte a lelkét, Niki gépe pedig határozatlan időközönként (de legalább nagyjából óránként) egyszerűen túlmelegszik és leáll, ezért a figyelmem javát a kódolás helyett a játék designjára fordíthattam. Ez már önmagában is hátráltató helyzet, minél kevesebb a látványos előrehaladás, annál kevesebb a motiváció is. A nagyobb baj, - és ezzel egyből meg is válaszolom a címben feltett kérdést - hogy - mint kiderült - nem tudom, hogy milyen játékot szeretnék írni.

Voltak azonban hasznos észrevételeim is: a világ mérete túl nagy egy első projekthez. Mivel a történetet alig dolgoztam még ki, ennek újraírása nem okozott gondot, ezzel kezdtem a tervezgetést, és le is zsugorítottam a játékot. Aztán végül már oda lyukadtam ki, hogy egy csöppnyi világ egy szint labirintussal is elég lesz.

A problémák akkor jelentkeztek, amikor az implementációt kezdtem tervezgetni. Az alapvető irányvonalak már a játék megkezdése előtt a korábbiak voltak:

Szólj hozzá!

Címkék: android

Ugene testvér megtérítése

2015.08.20. 01:23 Tilinger Ádám

divider_church.pngAz erdőben hemzsegnek a banditák, az adó nő, a szomszédos nemesek forronganak. Az érsek támogatása égető fontosságú Lexis de Born lovag számára ilyen szorult helyzetben.

Jól tudja ezt azonban Brogan is. Ha a lovagnak sikerül az érsek anyagi hozzájárulását kijárnia, akkor az a törvényen kívüliek életét jelentősen megnehezíti. Carbourtoni látogatása során így mindkét fél megpróbálja a saját oldalára állítani Ugene testvért – a templom követét.

Niki és a gyerekek otthon vannak Szombathelyen a nagyszülőkkel, úgyhogy ma este nyugodtan kipakolhattam pár kiskatonát egy Nottingham tesztjátékra.

Szólj hozzá!

Címkék: nottingham csatajelentés

Nottingham 1.0

2015.08.07. 02:25 Tilinger Ádám

Tádááááááá! Az 1.0 angol verzió kész.

nottingham1e.png

(pdf 3.4 Mbyte)

Kisebb "web" verzió (pdf 1.3 Mbyte)

A magyarra fordítás naaaaagyooooon laaaassaaaan halad. Mihelyst kész, természetesen feltöltöm azt is.

Szólj hozzá!

Címkék: nottingham

Félévi összefoglaló

2015.08.04. 15:39 Tilinger Ádám

Eltelt megint egy fél év bejegyzés nélkül a blogon. A való élet ennél sokkal eseménydúsabb volt.

Két hónapja megszületett Patrik.

patrik.png

Szólj hozzá!

Címkék: magánélet pixel nottingham bretonnia

Duplo Tragacsrally

2015.01.05. 22:52 Tilinger Ádám

A karácsonyi futkosás miatt természetesen az év végi Nottingham fejlesztés-/építésmaraton elmaradt. Mivel az utóbbi hetekben nem volt hozzáférésem se a szabálykönyvem munkaváltozatához, se az épülő tereptárgyakhoz, így a tavaly év elején kitűzött célokat 37,5%-ban teljesítettem csak. Nem valami szép eredmény.

Szülőket látogattunk, ami kényelmes, mert Biankára más is tud figyelni, de számomra néha frusztráló egy picit, hogy nehezebben tudom kiélni a csinálhatnékomat. Elterveztem az androidos szerepjátékom karaktergeneráló részét (a MegaTraveller klassz rendszerére alapozva) és a Wilderness Campaign-em "encounter"-jeit is tervezgettem, de nem tudtam semmit leírni, nem tudtam rajzolgatni vagy barkácsolni.

Veszprémben 7 Wonders-eztünk öcsémékkel, Szombathelyen Kalaha meccseket játszottunk. Rámjött megint a társasjáték hangulat, így nem csoda, hogy Bianka karácsonyi ajándék Duplóihoz faragtam egy egyszerű kis játékszabályt (itthon már négy játékosra elegendő Duplónk van, bár egy kocsit egy macskának kell vezetni):

Duplo Tragacsrally

Hozzávalók (N játékosnál):

 • 1 nagy papírlap, vagy asztal, amire a versenypálya felrajzolhatópalya.png
 • 1 dobókocka
 • N db Duplo autó alvázalvaz.png
 • N db Duplo figurafig.png
 • N db Duplo 2x4-es felül lekerekített elem (turbó motor)turbomotor.png
 • Nx2 db Duplo 2x3-as felül lekerekített elem (motor)motor.png
 • Nx3 db Duplo 2x2-es elem (test)test.png

A játék célja elsőként megtenni a játék elején meghatározott számú kört a versenypályán.

Szólj hozzá!

Címkék: társasjáték kreatívkodás

Nottingham 1.0 szabályok (nagyjából) és pipalista

2014.12.07. 17:48 Tilinger Ádám

20141207ill.png

Ma van Games Day. Az év elején még azt tervezgettem, hogy egy Nottingham bemutatójátékkal megpróbálok eljutni rá, de aztán ez nem sikerült. Október-novemberben erősen belehúztam, hogy hátha, végül nagyjából három hete legyintettem egyet, és jövő évre toltam - nem voltam biztos, hogy be tudom fejezni a szükséges terepeket (és a szabálykönyvet). Miután a drukk elmúlt, természetesen már nem is haladtam olyan jó tempóban. Az angol szöveg kész, hiányzik még pár ábra és illusztráció, de akár még ezévben kipipálhatom a végleges, 1.0-s verziót. Ímhol a 0.141207-es:

thumb.pngnottingham_v0141207_eng.pdf (1.982K)

Szólj hozzá!

Címkék: tereptárgyak nottingham

Pici szászok

2014.10.26. 23:48 Tilinger Ádám

Ez a pár figura itt már három hete készen áll, de a családlátogatások és betegségek miatt eddig még nem tudtam posztolni őket.

t.png

Sosem értettem, hogy miért készítenek emberek egycentessel képet a kis figuráikról. Persze, persze: azért, hogy érzékeltessék azt, hogy hú, de mennyire kicsi! Egy vonalzó, vagy egy másik, elterjedt figura viszont sokkal jobb referencia lehetne. Erre most tessék, én is ezt csinálom...

A figurák összesen négy esti menetben, egész gyorsan elkészültek. Festéssel együtt. Ezek voltak az első igazi scratch figuráim, és az első 10mm-es festett figuráim. Bár mindkét téren van még fejlődnivalóm, az eredménnyel elégedett vagyok. A szobrászkodást nagyon élveztem, az ilyen pici figurák festése pedig tökéletes számomra: elég gyorsan megvan ahhoz, hogy ne adjam fel félúton. Ez utóbbit egyébként is jóval egyszerűbb menetrend szerint végeztem: fekete alapozás, alapszínek (nem faltól-falig, hanem a mélyedésekben az alapot meghagyva), majd egy menet drybrush, vagy highlight tiszta színnel. Fertig.

Íme a kis szászok egyenként:

Szólj hozzá!

Címkék: tereptárgyak kreatívkodás warmaster

Néhány pár kar híján

2014.10.05. 18:06 Tilinger Ádám

Bianka és Niki a hetet Szombathelyen töltötték mamával, így valamivel több időm jutott a hobbiprojektekre (nem sokkal, mert a házimunka maradt, kicsit többet dolgoztam, és tévéztem/videóztam is). A plussz szabadidő igencsak felaprózódott a jelenleg is nyitott hobbiprojektek között:

Nottingham szabálykönyv

Kétszer nekiálltam, de ehhez túl fáradt voltam esténként már. Egy picit haladtam a fordítással, de pár perc után ezt is abbahagytam. Volt egy gyenge kísérletem a címlapkép megfestésére egy színes verzió kedvéért, de sose tudtam úgy kezelni a festéket, ahogy akartam. Ráment egy fél estém, és siralmas lett az eredménye. Azon gondolkodtam, hogy megpróbálom digitálisan megfesteni, vagy - ha ez nem megy, akkor - talán kiadni bérmunkába.

nott_book.png

1:72 terepek

Kicsit az előzőhöz kapcsolódó projekt. A templom külsője már elkészült, javarészt festve is van (így annyira nem tetszik, lehet, hogy átfestem csak szürke kövekre), a belsőnek még csak nagyjából 5%-a van meg. Ez utóbbira a terv már megvan, a modellezés része (az egyébként már félkész) kúton kívül hipp-hopp meglesz.

chapel.png

A házak festése még mindig csak a majdnem kész állapotban van, talán erre kellene a legkevesebb időt fordítanom, de az ilyen semmi kreativitást igénylő munkákat próbálom halogatni.

Szólj hozzá!

Címkék: tereptárgyak számítógépes játékok nottingham kreatívkodás warmaster Warrior Heroes

H.É.T. XIII

2014.09.29. 23:52 Tilinger Ádám

Több, mint egy éve nem volt már Warhammer bejegyzés a blogban! Ez leginkább azon egyszerű okból eshetett meg, hogy több, mint egy éve csak porosodnak a figurák. Tavaly ilyenkor Nikivel játszottunk egy kis csatát, azelőtt HTC-n vezethettem breton seregemet utoljára harcba. Az ezévi HTC sajnos egybeesett a tradicionális vizitúrával, így most még ott sem ronthattam a csapatot.

Múlt héten esténként (meglehetősen kapkodva) összeszerkesztettem a 13. H.É.T. küldetéseit a szokásos formátumba:

het_13.pngpdf (372 Kb)

Niki észrevette, hogy rajzolgatok, és aztán hipp-hopp úgy alakult, hogy a hétvégi programba belefér a részvételem is a versenyen. Útban oda, Veszprémben még Balázs öcsémmel és kis családjával is sikerült összefutni.

Mivel az utolsó utáni pillanatban derült ki, hogy el tudok menni, ezért seregen nem nagyon gondolkodhattam, de szerencsére nem is kellett. A szervezők ezúttal ugyanis ETC(/HTC) szabályok szerinti sereglistákat vártak. Ez pedig volt, mivel a kihagyott HTC-re összeállítottam azért sereget. Imígyen ezt is kipróbálhattam, két legyet egy csapásra!

A sereg:

Szólj hozzá!

Címkék: warhammer empire dark elf lizardmen csatajelentés bretonnia

Raoullin krónikák - 1145 július, második rész

2014.09.08. 00:44 Tilinger Ádám

Utoljára valahol ott hagytam abba, hogy meglehetősen mélyen ülünk a trutyiban...

illus2.png

Nem találok búvóhelyet ebben az átkozott viskóban! Kinlesek az ablakon, Jeromeot már sehol sem látom. Marin élettelenül fekszik a földön, Laurent pedig kétségbeesetten hátrál és védekezik két elszánt ellenféllel szemben is. Meg kell hagyni, jól csinálja! De vajon meddig tart ki?

Harmadik kör

Aktivációs dobások: mi d6: 1, ellenfél d6: 3.

Ők kezdenek, Louist aktiválom először, mert ő a rohamból elveszi Laurent páncélmentőjét. Az NPC akció táblán 5d6-al dobok: 6, 5, 1, 1, 6: 2 siker, rohamoz. Automatikusan, mert nagyon közel van.

Szólj hozzá!

Címkék: csatajelentés Warrior Heroes

Raoullin krónikák - 1145 július, első rész

2014.09.07. 02:19 Tilinger Ádám

Lassan tíz éve tart ez a fejetlen állapot az országban. István király és Matild trónért folytatott harcából minden lord és báró igyekezik valamilyen módon hasznot húzni, így teljes anarchia uralkodik a vidéken. Nottinghamet pár éve Gloucester Róbert és Matild felégette, a környékbeli uradalmak pedig még a hamujáért is hajba kapnak.

1145-öt írunk, Marin Raoullin egy gedlingi nemes második fiaként elhagyja ravenhead-i otthonát kalandokra éhesen. Vele tartanak Jerome és Laurent vitézek, apja két hűbérese, nemes lovagok, valamint egy Marc nevű dárdás gyalogos ugyancsak apja szolgálatából. A falut elhagyva hozzájuk csapódik Julien, a zsivány parasztfiú, akivel Marin gyermekkorá óta jó barátságban van.

Bátor szívvel vágnak neki a forrongó Britanniának, gazdagság és hírnév reményében.

ilus1.png

Az előző bejegyzésben beharangoztam, hogy kipróbálnám a Warrior Heroes: Armies and Aventures szabályrendszert: nos ezt a héten meg is tettem. A következő sorokban erről a szeánszról számolok be, meglehetősen részletesen, minden egyes kockadobást feltüntetve. Ebből következően igen hosszú leírás lesz, (két részre is kellett bontanom). A célom alapvetően tapasztalatszerzés volt, de persze csak amíg még valamennyire szórakoztat.

Szólj hozzá!

Címkék: csatajelentés Warrior Heroes

Árak, bérek, pontok

2014.09.01. 00:21 Tilinger Ádám

A héten kezembe került a Warrior Heroes: Armies & Adventures szabálykönyv, és ez ihletet adott a Nottingham további farigcsálásához is. Leporoltam hát a szabálykönyvet, elővettem egy excelt, és elkezdtem végre összeállítani a csapatépítési szabályokat.

excel.png

A könnyebbnek tűnő feladattal, a felszerelési tárgyak árával kezdtem a számolgatást. Az összegekkel igyekeztem nem nagyon elrugaszkodni a valós áraktól, ehhez Kenneth Hodges gyűjteményét vettem alapul. Persze kénytelen voltam kompromisszumokat kötni a játékegyensúly érdekében, hiszen például egy csatamén a tizenharmadik században összemérhetetlenül drágább minden más felszerelésnél. Emellett, mivel játékról van szó, inkább törekedtem az árakat a játékbeli hasznosságukhoz belőni. Ezért néha bele-belekacsintottam a Mordheim szabálykönyvbe is referenciának...

4 komment

Címkék: nottingham

Terepmunka

2014.08.23. 22:25 Tilinger Ádám

A két hónap GYES gyorsan elszállt! Eközben több, mint két hetet a Balatonon töltöttünk, ahol először nem volt alkalmam programozni, majd végül - mikor már lett volna - kedvem nem maradt. A hazaérkezés után egy hétig össze sem raktam a laptopot, hanem a szabadidőmben kicsit visszafordultam a wargame hobbihoz.

A szekrényben lapult néhány nagyon félkész terepelem, amit még a tervezett Games Day-es Nottingham bemutatóhoz kezdtem el; úgyhogy nekiálltam ezeket befejezni.

A kerítésszakaszokra csak festés és talpalás várt, ezt hipp-hopp meg is tettem:

fences_1.png

2 komment

Címkék: tereptárgyak kreatívkodás

Morvamező (Dürnkrut) 1278

2014.08.22. 22:41 Tilinger Ádám

"...Utána az Úr 1270-ik esztendejében fia, István kezdett uralkodni egész Magyarország felett; ez a Rábca folyónál emberül legyőzte és megszalasztotta Ottokár cseh királyt, aki csehekkel, osztrákokkal, brandenburgiakkal és sok mindenféle néppel hatalmasan tört be Magyarországba. ...Két esztendeig uralkodott, és országlásának harmadik évében halt meg a nagy szigeten; a Boldogságos Szűz egyházában van eltemetve a budai szigeten, a begináknál.

Követte fia, László, és megkoronázták ugyanabban az esztendőben, amikor atyja meghalt, vagyis az Úr 1272-ik évében. Ez a László király a császár hívására az Úr 1276-ik esztendejében, morvaországi csatában megölte az említett Ottokár királyt."

[Képes Krónika]

A wargame hobbiba a játék oldalról érkeztem. A társasjátékok, számítógépes taktikai stratégiai- és szerepjátékok vezettek a kis műanyagfigurák tologatásához. A Games Workshop játékok az igényeimet teljesen kielégítették, de idővel (nem elhanyogalható módon más blogok és az Inkvizitor Historical topic-jának befolyása álltal) egyre inkább elkezdett érdekelni a történelmi hadijáték is. Ennek ellenére eddigi életem során csak egyszer játszottam, amikor egy korábbi munkatársammal kipróbáltuk a Basic Impetus szabályokat.

Valamelyik este a véletlenszerű internet-szörf köröm során rátaláltam a Csataterek sorozatra. A rövid ismeretterjesztő epizódok egy-egy csatát mutatnak be az akciódús magyar történelemből szemezgetve. Ahogy néztem a sorozatot újra kedvem szottyant a történelmi hadijátékokhoz.

morvamezo.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: történelem warmaster

süti beállítások módosítása